dilluns, 6 de setembre del 2010

CITA A CEGUES

Obrir un llibre dels que has llegit -i t'han agradat- a l'atzar, i buscar una cita que pugui ser interessant; pendre'n nota per guardar-la al Rebost...


La misteriosa flama de la reina Loana, Umberto Eco
"És curiós, m'havia dit mentre m'endormiscava amb la darrera aventura de Buffalo Bill: em nodria amb material d'aventures francés i americà, però naturalitzat. Si era aquesta l'educació nacionalista que rebia un noi durant la dictadura, es tractava d'una educació força suau.
No, no havia estat suau. El primer llibre que vaig agafar l'endemà era Ragazzi d'Italia nel mondo, de Pina Ballario, amb il·lustracions modernes, nervioses amb un joc de fons negres i vermells.
[...]
M'he rostit durant hores al sol, fins que l'astre ha voltat la façana, i l'ha feta més temperada. Però d'aquesta manera sentia el sol andalús, o com el devia haver entès aleshores, encara que els fets passaven a Barcelona. Un grup de joves italians, emigrats amb la família a Espanya, eren sorpresos per la revolta antirepublicana del generalíssim Franco, tret que a la meva història els usurpadors semblaven els milicians rojos, borratxos i sanguinaris. Els joves italians recuperaven la seva valentia feixista, recorrien sense por amb camisa negra una Barcelona dominada pels motins, salvaven el banderí de la Casa del Fascio que els republicans havien tancat, i el valent protagonista fins i tot aconseguia de convertir el pare, socialista i borratxo, a la doctrina del Duce. Una lectura que hauria hagut de fer-me cremar l'orgull feixista."