divendres, 27 de maig del 2011

VOTS EN BLANC DE SUPERVIVÈNCIA



Seguint amb el comentari de les eleccions municipals, i sense ànims de monotemitzar-me, hi ha hagut un altre cas paradigmàtic, aquest cop en terres basques i, curiosament, també com a reacció al partit més “pop”. Ens situem en la bonica (amb la valentia demostrada i el ben posats que els tenen aquesta gent, aquesta plaça a mi sempre em semblarà bonica, malgrat que confesso que no hi he estat mai) localitat guipuscoana d’Aduna, població on degut a problemes de manca de temps per organitzar-se una candidatura de Bildu, només es va presentar el partit del Pepe, amb 7 regidors municipals en joc. En aquest cas, els regidors sí que es van votar a sí mateixos (¡faltaría más!), inclús van obtenir més vots que els propis – concretament 5 més, amb un total de 12 vots. La resta de la població, suposo que amb més indignació que sentit de la responsabilitat, va respondre a la crida de les urnes aconseguint un gens menyspreable 86,46% de participació. El recompte, però, amagava una sorpresa: a més dels 12 vots esmentats, hi va haver 1 vot nul i 287 vots en blanc (font: Ministerio del Interior), fet que ha suposat que els 12 vots populars representin només el 4,01% dels sufragis emesos i, en no arribar al preceptiu 5% necessari per a accedir a les regidories, no se’ls hi atorga cap regidor. El poble va respirar tranquil, s'havia fet la seva voluntat d'impedir que se'ls imposés una candidatura que, en ser l'única, ja es veia com a guanyadora. Així, doncs, podem dir, parodiant a Lope de Vega, que la rebel·lió de la ciutadania, unida davant la tirania i la injustícia va acabar amb la candidatura del Pepe, no desitjada pels seus veïns: Pero, ¿quién mató al concejal? El pueblo de Aduna, señor. Cual Fuenteovejuna de la era digital.

3 comentaris:

aficionada als cursets ha dit...

És engrescador, la justícia existeix!. Gràcies per publicar-ho Sebastià.

Ester ha dit...

algú em va dir que els vots en blanc no servien per a res!!!!
Boníssim!!

Sebastià Martori ha dit...

Doncs si, la justícia no només existeix, sinó que se sap amagar molt bé (a l'estil del monstre del llac Ness, només es deixa veure de tant en tant)

La norma és que els vots en blanc no serveixen per a res, més que per a afavorir als partits grans. Però, és clar, tota norma té les seves excepcions...